ΑΝΤΙΚΥΡΑ
Η Αντίκυρα βρίσκεται στο Νομό Βοιωτίας με πληθυσμό 2.346 κατοίκους και έκταση 23.332 στρεμ. Είναι μια παραλιακή πόλη της αρχαίας Φωκίδας, η οποία αποτελεί και ένα ασφαλές λιµάνι στις βόρειες ακτές του Κορινθιακού κόλπου.
Απέχει 16 χιλιόμετρα από τη Δεσφίνα και 200 περίπου χιλιόμετρα απο την Αθήνα. Η Αντίκυρα, από τη γεωγραφική της θέση, έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται δίπλα στον Όσιο Λουκά, στην Αράχωβα και τον Παρνασσό, στους Δελφούς, την Ιτέα και το Γαλαξείδι, καθώς και στον ορεινό όγκο του Ελικώνα.
Ιστορία
Στην Αντίκυρα αναφέρονται οι περιηγητές Στράβων και Παυσανίας. Ο Παυσανίας μάλιστα την ταυτίζει με την πόλη Κυπάρισσο που αναφέρει ο Όμηρος στο κατάλογο των νέων στην Ιλιάδα.
Κατά την αρχαιότητα η Αντίκυρα ήταν Φωκική πόλη. Χτισμένη στον Κορινθιακό κόλπο, στη δυτική παραλία του κολπίσκου της Αντίκυρας γνώρισε μεγάλη άνθηση τα αρχαία χρόνια. Η ταύτιση του σημερινού οικισμού των Άσπρων σπιτιών και της Αντίκυρας με την αρχαία Αντίκυρα έγινε ήδη από το 1806 οπότε βρέθηκε επιγραφή στην παραλία …ΕΔΟΞΕ ΤΑΙ ΠΟΛΕΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΡΕΩΝ ΔΟΜΕΝ ΗΡΑΚΛΕΩΝΙ ΞΕΝΟΚΡΙΤΟΥ ΑΜΒΡΥΣΣΙΩΙ ΚΑΙ ΑΥΤΩΙ ΚΑΙ ΕΚΓΟΝΟΙΣ ΠΡΟΞΕΝΙΑΝ…
Ο μυχός του όρμου της Αντίκυρας έχει στην είσοδό του δύο αντικριστές χερσονήσους, τη Μούντα στα ανατολικά και τη Κεφαλή στα δυτικά. Ανάμεσα σε αυτές είναι η είσοδος του όρμου όπου βρισκόταν ο αρχαίος οικισμός. Η Κεφαλή είναι ουσιαστικά ένα πετρώδης ύψωμα που φτάνει τα 346 μ. Στην πλευρά του υψώματος που βλέπει προς την Αντίκυρα εντοπίστηκε και ερευνήθηκε στο παρελθόν λάξευμα πλάτους 8,5 μ. με κόγχες για την τοποθέτηση αναθημάτων. Το λάξευμα ταυτίστηκε με ιερό περίβολο της Άρτεμης η οποία τιμόταν από τις γυναίκες τις περιοχής. Μία επιγραφή που βρέθηκε πιστοποιεί τη λατρεία της θεάς ΑΡΤΕΜΙΔΙ ΑΝΕΘΗΚΕ.
Ο Παυσανίας είδε το λατρευτικό άγαλμα, μεγέθους λίγο μεγαλύτερου του φυσικού και το αναφέρει ως έργο του Πραξιτέλη.
Η Αντίκυρα είναι ένα ακόμα παράδειγμα αρχαίας πόλης που κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, συνεχώς χωρίς διακοπή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, όσοι χώροι ερευνήθηκαν, αποκάλυψαν λείψανα τριών τουλάχιστον χρονολογικών περιόδων. Τα περισσότερα είναι ότι σημαντικά μνημεία που έχουν αποκαλυφθεί, μέχρι σήμερα ανήκουν στην παλαιοχριστιανική περίοδο.
Έχει βρεθεί πεντάκλιτη βασιλική με ψηφιδωτό δάπεδο, που χρονολογείται στις αρχές του 6ου αι. μ.χ., επισκοπικό μέγαρο, συγκροτήματα επαύλεων, απλών σπιτιών, μαγαζιών και λουτρών.
Το σηµερινό της όνοµα η Αντίκυρα το πήρε το 1929 ενώ, το παλαιότερο «Άσπρα Σπίτια» ξαναζωντανεύει στο νέο οικισµό που δηµιουργήθηκε ανατολικά της Αντίκυρα.
Τι θα δείτε / τι θα κάνετε:
Αλλοτροπία
ΛαÏκή Ακαδηµία Γραµµάτων, Τεχνών & Παράδοσης
Με έδρα την Αντίκυρα, ο πολιτιστικός αυτός Σύλλογος µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ξεκίνησε µε εθελοντική πρωτοβουλία των ιδρυτικών του µελών, που δηµιούργησαν έναν πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και ιστορικό πολυχώρο, µε σκοπό να ενθαρρύνουν και να προαγάγουν την έρευνα και τη µελέτη πάνω σε πνευµατικά και εικαστικά θέµατα. Στόχος να διαδώσουν τα ήθη, τα έθιµα, τη µουσική, την τέχνη και να διαφυλάξουν την πολιτιστική µας κληρονοµιά, µε κίνητρο την ανάπτυξη του πνευµατικού αλλά και βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας.
Ο επισκέπτης µπορεί να βρει στις αίθουσές του βιβλιοθήκη, λαογραφική συλλογή και πινακοθήκη, ενώ µια πληθώρα δραστηριοτήτων –από σεµινάρια γευσιγνωσίας µέχρι οργάνωση διεθνών συνεδρίων και εκθέσεων–, πραγµατοποιούνται εδώ. Τα µέλη του Συλλόγου –σκηνοθέτες, ψυχολόγοι και σχολικοί σύµβουλοι, µέχρι χοροδιδάσκαλοι και οικονοµολόγοι– προσφέρουν τις γνώσεις και τον χρόνο τους αφιλοκερδώς, ενώ εξειδικευµένο προσωπικό θα µας ξεναγήσει στο χώρο µε προθυµία!
* Οι βιωµατικές δράσεις προσφέρονται δωρεάν στο κοινό ή µε κάποιο συµβολικό ποσό.
Ενηµερωθείτε για τις δραστηριότητες του Συλλόγου στο “Αλλοτροπία”-Λαϊκή Ακαδηµία Γραµµάτων, Τεχνών & Παράδοσης “ – Λαϊκή
Καθηµερινά 10:00-13:00 & 17:00-21:00
Τ. 22670 42698, M. 6977261015 (vod.), 6936053484 (vod.), 6985966264 (w.up)
allotropia@yahoo.gr, parasxaraki@hotmail.com, tzouvalis@yahoo.gr